Fjelltur Værøy – De 5 populære fjellene på Værøy – Kart

Utsikt fra Nordlandsnupen til Håen

Fjelltur Værøy: Topptur på Værøy står først i kø når det kommer til ting å gjøre på Værøy. I denne guiden finner du praktisk informasjon om de 5 mest populære fjellene for topptur på Værøy i Lofoten.

Denne guiden er under utbedring og fortsatt ikke komplett.

Innhold 

01. Alle Fjell på Værøy 02. Håen 03. Nordlandsnupen 04. Gjerdheia 05. Hornet 06. Måhornet

Oversikt- fjell på Værøy

Fjelltopp

M.o.h

Tid

Håen

425m.o.h

2-3 Timer

Nordlandsnupen

470 m.o.h

3 Timer

Gjerdheia

375 m.o.h

2 Timer

Hornet

330m.o.h

1.5 Timer

Måhornet

439 m.o.h

6 Timer

Håen - Værøy Fjelltur

Håen - Værøy

Generelt om Håen

Håen på Værøy i Lofoten, er den desidert mest populære og enkleste fjellturen på Værøy. Her kan du i godt vær, nyte utsikten som er brukt i utallige reklamer og kataloger rundt Lofotens fjell utsikter. Utsikten fra Håen kom spesielt frem når Instagram ble populært.

Ørnejakt

Før i tiden jaktet befolkningen på Værøy ørn. Dette var en unik sport som kun fant sted på Værøy. Så unik var den at en Italiensk prest på 1600-tallet reiset helt til Værøy for å finne ut om det faktisk var slik at Værøyværinger fanget Europas største rovfugl bare med hendene.

Disse små og menneskeskapte hulene er enda å finne på Værøy, og du kan se flere av dem når du går opp til håen.

Landskap som går tilbake millioner av år

-Kommer-

Hvordan komme seg til Håen

Ruten oppover til Håen er relativt lett og passe for hele familien, inkludert hund. I starten av ruten går man på en liten sti, helt til man, etter en liten stignings etappe, kommer til en vei som tar deg til NATO stasjonen på toppen. Her ligger Håen og utsikten mot Måstad like bak NATO stasjonen.

Nordlandsnupen - Værøy Fjelltur

Utsiktspunkt på sti mot Nordlandsnupen på Værøy
Utsiktspunkt på sti mot Nordlandsnupen på Værøy
Utsikt fra sti til Nordlandsnupen på Værøy

Generelt om Nordlandsnupen

Nordlandsnupen er Værøys høyeste fjell på ca.470 m.o.h. Stien starter i Breivika, og ettersom man går opp mot Nordlandsnupen har man også flere andre turmuligheter.

Utsikt fra Nordlandsnupen til HåenHele veien opp til Nordlandsnupen er fylt med fantastiske utsiktspunkter på dager med godt vær. Du kan se alle fjelltoppene på Værøy på linje i sør-vest retning mot NATO stasjonen (Heia/Håen). Du får oversikt over strendene som finnes i Nordlandshagen, på Prestholmen, og i Breivika. Du kan se innover mot Lofotveggen, og du kan se den gamle flyplassen på Nordland.

Dette er en tur mange kanskje velger bort for å heller gå til Håen hvis man bare er på Værøy i noen timer, men Nordlandsnupen byr på minst like mektige utsikter som Håen, om ikke mer.

Hvordan komme seg til Nordlandsnupen

Selv om man kan gå flere veier for å komme seg til Nordlandsnupen, så er den mest brukte ruten å starte i Breivika.

Her går man opp mot hvor fjellveggen starter. Der fjellveggen starter vil stien deles i to, en sti går sør-vest mot Gjerdheia og en går nordover mot Nordlandsnupen.

Man går videre langs fjellveggen og kommer etter hvert til en passasje hvor man må ta seg over fra en topp til en annen topp. Hvor sistnevnte er Nordlandsnupen endestasjon. Mellom disse toppene er det noen områder hvor man må klatre litt. Men det er montert kjetting for enklere klatring, og det er relativt trygt å klatre.

Gjerdheia - Værøy Fjelltur

Gjerdheia Værøy

Generelt om Gjerdheia

Med sine 375m over havet, har Gjerdheia nydelige utsikter i alle retninger. Fjellet er nummer 2 i Værøys fjell rekke som starter med Nordlandsnupen. Du kan nå Gjerheia både ved å gå opp fra Breivika og fra Rømdalen på Sørland. 

Hvordan komme seg til Gjerdheia

Kalvskaret-Gjerdheia

Fra Kalvskaret like over Breivika går det en ganske luftig, bratt og utydelig sti langsmed fjelleggen til venstre opp til Gjerdheia (379m.o.h). Flere alternative ruter i terrenget utenom stien. Rester av gammelt steingjerde midt på Gjerdheia bygget i forbindelse med sauedriften. Det er funnet beinrester etter kval oppe på Gjerdheia. Turpostkasse ved varde midt på Gjerdheia. Videre fra Gjerdheia er det sti til Hornet med mulighet for å gå ned til Nordlandshagen via Hornskaret.

Annen rute er forbi Hornet ned Rømdalen til sentrum eller videre opp til Håheia.

Legg inn en kommentar