Ansvarlig turist på Værøy – 10 Enkle Tips

1. Handle Lokalt, tenke globalt.

Bærekraft er mer enn miljø og natur, også økonomisk og sosialt. Det å gjøre innkjøpene på Værøy butikkene er veldig viktig for at Værøy skal kunne være en bærekraftig destinasjon. Ringvirkningene av et godt næringsliv på Værøy skaper muligheter, glede og trivsel for alle innbyggerne, og sikrer at Værøy fortsatt skal være ett godt reisemål i fremtiden.

2. Du kan la bilen stå.

Når du kommer som gjest til Værøy kan du fint la bilen stå på hytta eller hotellet. Men pakk gjerne med deg en sykkel. Værøy er ikke veldig stort og man kan kommer seg enkelt rundt uten motor, det er få motbakker og relativt flatt. Det er også noen som tilbyr sykkel utleie på øya hvis du trenger.

3. Kollektiv transport til Værøy.

Statistisk sett er Værøy et stykke unna der du bor, men det er mulig å komme til Værøy kollektivt. Det er daglige togruter fra Trondheim til Bodø og fergene MF Værøy og MF Landegode er gassdrevne og regnes blant de mest moderne fergene i Norge. Kommer man fra nord er det rutebusser som går til Bodø eller Moskenes.  

Reise til Værøy Lofoten - Båt

4. Spise lokale råvarer.

Værøy bugner over av lokale råvarer, og det rike havet har vært en sentral pilar i oppbyggingen av Norge før oljen. Restaurantene  på øya strever etter å bruke lokale råvarer og kortreist mat.
Det er også privatpersoner og fiskebruk som selger nydelige produkter fra havet. Alt fra fersk dagsfanget sei til spekeskinke av hval.
 

5. Utforsk naturen med guide.

Har du lyst til å se lundefugl, havørn eller reise til kanskje verdens fineste strand men er usikker på hvordan du gjør det? Dra på en guidet tur! På Værøy er det det et drøss av guidede aktiviteter hele året. Når du reiser på aktiviteter med guide kan du være sikker på at sikkerheten din blir ivaretatt, samtidig du får den beste opplevelsen og lokalkunnskap hos noen som kan det.
 

    

6. Slow travel til Værøy.

Det nye konseptet slow travel, eller saktereise betyr at man reiser mindre og at man er lengere på plass, utforsker og opplever mer enn tidligere. Med så mange muligheter som Værøy har og tilby så blir det aldri kjedelig.

7. Ta vare på og nyt naturen.

Værøy er ett eldorado for naturinteresserte. Trolske Lofotfjell, paradis-strender og vakre heier. Det bugner av liv i havet, landet og i luften. Med 182 registrerte fuglearter er det drømme destinasjonen for fuglekikkere. Og med den friske og varierte fiskebestanden i havet her mellom Atlanterhavet og Vestfjorden midt i Moskenesstraumen, er det kanskje en av verdens beste fiskeplasser. Kom å nyt naturen, men husk å behandle den med respekt. Vi vil at mange generasjoner etter oss skal få oppleve akkurat det du får oppleve. Ikke kast avfall i naturen, rydd etter deg, følg stien og respekter dyr og fugleliv. 
 

8. Ta med deg gode vaner fra hjemme.

Sengetøy og håndklær må ikke vaskes hver dag, og alle lysene må ikke stå på når man ikke er i rommet. De fleste av oss er veldig flinke med energibesparende tiltak hjemme, men ofte slurver vi litt på ferie. Vann og strøm er ressurser vi må bruke med omsorg og respekt. Vi tilrettelegger også for at du kan sortere ditt avfall når du besøker Værøy.
 

9. Allemannsretten.

Allemannsretten er en samlebetegnelse på rettigheter alle og enhver i Norge har til å benytte naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen. Det er ikke et særnorsk fenomen, men det er her vi har de mest vidtrekkende rettighetene for fri ferdsel i naturen, samt sanking av naturens spiskammer. Så gå ut i den mektige Værøynaturen og nyt frihetsfølelsen. Følg stien, men ikke legg igjen spor, søppel og respekter den lokale faunaen.

10. Workcation

Det å kombinere jobb og ferie er en fantastisk måte å oppdage nye steder på som samtidig gir stor fleksibilitet. Du kan reise utenfor høysesong, og det er en bærekraftig gevinst om du blir lengere på samme plass. Værøy er enkelt tilgjengelig, har bra nettforbindelse og du kan koble av i naturen gjennom alle årstider. Prøv hjemmekontor ytterst i havgapet. 

Legg inn en kommentar